DeutschFrançaisNederlandsEnglish
Home Home Historiek
La Colombe Joyeuse
Historiek Afdrukken E-mail

De duivenbond "La Colombe Joyeuse" ("De vrolijke duif"] werd gesticht in 1876 door drie duivenliefhebbers de Heren Martens (vader), Van Damme en Toulet.

Het eerste lokaal, de "Parnassusberg",bevond zich in de Vlaanderenstraat te Brussel, later begin van de 20ste eeuw is deze maatschappij verhuisd naar het lokaal "au Tonneau" (in 'De Ton').

De Heer Janssens, die op dat moment toekomstig Voorzitter van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond ging worden, werd Voorzitter van "La Colombe Joyeuse".

Na de eerste wereldoorlog, is de zetel van de maatschappij verhuisd naar het centrum van Brussel in de Borgvalstraat op 200 m van de Grote Markt, onder voorzitterschap eerst van de Heer Stassart, gevolgd door de Heer Henri Martens. Het is in 1926 dat "La Colombe Joyeuse" de titel kreeg van 'Koninklijke' maatschappij.

In 1931, sticht de Heer Martens in de schoot van "La Colombe Joyeuse", de 'Entente Belge' (Belgische Verstandhouding') voor het organiseren van nationale vluchten.

Na het lange voorzitterschap van de Heer Martens werd ze door de Heer Warzée uitgeoefend. De Heer Warzée was inrichter van "Air Pigeon" die na de tweede wereldoorlog het vervoer per vliegtuig verzekerde. De Heren Warzée en Martens waren, in 1928, de oprichters van de informatiedienst per radio voor de duivenliefhebbers.

In 1958, op aandringen van de Heer Warzée is het voorzitterschap door Georges De Paduwa opgenomen. Die startte, op 21 juli 1962, de eerste Pau met een nieuwe en revolutionaire formule, door België in drie zones te verdelen (West, Center, Oost), met een beperkt aantal duiven per zone en per duivenliefhebber. Deze nieuwe formule verenigde 680 duiven, iedere duif werd in het Center ingekorft, Borgvalstraat te Brussel.

Pau werd een internationale wedstrijd in 1966.

De Heer Fernand Goffin werd voorzitter in 1970 en dit tot in 2000. Sindsdien is Danny Van Bael voorzitter van "La Colombe Joyeuse".

In 2013 overleed Danny Van Bael, zijn dochter Michèle Van Bael wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitster !

 
Website by Digitalux and Design by NLD